demo-logo.png

03-777 76 40    info@demokeukens.be  

Tips voor het onderhoud van uw keuken

Uw keuken en de bijgeleverde apparaten zijn vervaardigd uit hoogwaardige materialen. Als u ze op de juiste manier gebruikt en onderhoudt, kan u er dan ook jarenlang plezier van hebben.

Alcom_KEP3564.jpg

Hoe onderhoud ik mijn keukenkasten?

U kan de kasten, planken, laden en andere onderdelen reinigen met een gewoon vloeibaar schoonmaakmiddel. Droog ze vervolgens na met een zachte doek.

 

Kunststof fronten
Fronten (Santo–Lounge–Futura–Loft) met een kunststof oppervlak kan u reinigen met een sop van detergent. Breng aan met een zachte doek. Voor hardnekkige vlekken is een speciale kunststofreiniger verkrijgbaar, Lithofin kunststofreiniger. Dit product kan u jaarlijks of tweejaarlijks gebruiken. Deze producten zijn niet geschikt voor wekelijks gebruik!

 

Poederlak fronten
Fronten met een gelakt oppervlak kan u reinigen met een sop van detergent. Breng aan met een zachte doek. Behandel de lak nooit met politoer of reinigers met oplosmiddelen die alcohol bevatten.

 

Houten fronten (massief of gefineerd)
Voor het reinigen van houten fronten kan u eveneens een vochtige, maar niet al te natte doek gebruiken. Hout is namelijk heel gevoelig voor vocht. Droog daarom het oppervlak goed na, vooral in de hoeken en randjes. Behandel plekken onmiddellijk en wrijf het oppervlak weer goed droog. Doe dat altijd in de richting van de houtnerf.

 

TIP: Is de lucht heel droog of te vochtig, dan gaat hout werken – dus krimpen of uitzetten. Om dit te voorkomen moet u zorgen voor goede ventilatie.

Hoe onderhoud ik mijn kunststofwerkblad?

Kunststofbladen zijn redelijk stoot- en slijtvast en tot beperkte mate krasbestendig. Ze kunnen ook tegen warmte – maar niet tegen hitte! Zolang u onderzetters gebruikt is er geen probleem.
 

Onderhouden doe je met detergent en een vochtig doekje. Droog altijd na. Vlekken van bijvoorbeeld koffie, thee, wijn of vet kan u verwijderen met detergent en zachte doek of eventueel groene zeep. Voor ingetrokken plekken of vlekken van vb. viltstift of verf kan u verdunde aceton nemen.  

Hoe onderhoud ik mijn granieten of composieten werkblad?

Dagelijks reinigen met detergent en een zachte doek of Lithofin MN Easy-clean (eventueel glasreiniger kan ook een hulpmiddel zijn). Droog altijd na.

 

Graniet en composiet is behoorlijk hittebestendig en krasvast. Toch is het aan te raden om zowel onderleggers als snijplanken te gebruiken. Graniet heeft een open structuur, waardoor het geneigd is vocht op te nemen wat vlekken veroorzaakt, dit is voornamelijk het geval bij gezoete en anciento bladen. Composiet is waterbestendiger en is meer bestand tegen vocht en vlekken. Toch is het altijd opletten!

 

VERWIJDEREN VAN VLEKKEN op granieten werkbladen

Hardnekkige vlekken kunnen meestal verwijderd worden door CIF CREAM onverdund op een zachte spons aan te brengen. Flink vegen op de vlek en naspoelen met voldoende proper warm water. Nog steeds vlekken? Bij Demo Keukens zijn er speciale producten te beschikking, vraag ernaar

 

VERWIJDEREN VAN VLEKKEN op composieten werkbladen
Hardnekkige vlekken kunnen meestal verwijderd worden door CIF CREAM onverdund op een zachte spons aan te brengen. Flink vegen op de vlek en naspoelen met voldoende proper warm water. Nog steeds vlekken? Bij Demo Keukens zijn er speciale producten te beschikking, vraag ernaar

 

OPGELET!

  • Gebruik nooit een schuurmiddel. Dit kan de polijstlaag beschadigen en doffe vlekken veroorzaken.
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen die bleekmiddel of ammoniak bevatten, of met een PH waarde hoger dan 10. Let dus op met sommige tabletten voor de vaatwasser.
  • Bepaalde agressieve chemicaliën - zoals bijvoorbeeld in ovenreinigers of ontstoppers - kunnen blijvende schade toebrengen aan het oppervlak.

Jaarlijkse behandeling

Gepolijste oppervlakken moet je niet verder onderhouden. Verzoete en “ruwere” oppervlakken daarentegen wel, hier is een extra impregneermiddel wel aan te raden als preventieve behandeling tegen vlekken.

Voor verzoete, Letano, ... oppervlakken kan men best Lithofin MN PROTECTOR voor Composiet of Lithofin VLEKSTOP W voor graniet gebruiken. Bij dergelijke compacte oppervlakken is het zeer belangrijk het overtollige impregneerproduct van het oppervlak te verwijderen (zie ook instructies op de verpakking van de leveranciers). Het is belangrijk het oppervlak volledig te verzadigen. Dit kan eenvoudig getest worden door 24 uur na aanbrengen van het impregneermiddel wat water op het oppervlak te “morsen”. Indien na 15-20 minuten het oppervlak donkerder wordt, is het oppervlak nog niet volledig verzadigd en dient men extra impregneerproduct aan te brengen.

 

Let op: Geen aceton gebruiken op graniet of composiet. Aceton  laat doffe plekken na op natuursteenwerkbladen. 

Hoe onderhoud ik mijn marmeren werkblad?

Marmer is al sinds mensenheugenis een veelvuldig gebruikt materiaal voor tafels en werkbladen voor keukens. Het is een compacte natuursteen, die een correct onderhoud/reiniging vereist.

Marmer is door de geologische vorming niet zuurbestendig en krasbestendig  (het bestaat uit +/- 100% calcietmineralen). Men dient er rekening mee de houden dat een goede reiniging zeer belangrijk is om de steen mooi te houden.

 

Na het morsen van wijn, azijn, fruitsap en andere zuurhoudende producten, moet men het keukenwerkblad onmiddellijk spoelen met water om de reactietijd zo beperkt mogelijk te houden.

 

De aanbevolen oppervlakte-afwerking voor keukenbladen is verzoet, omdat op gepolijste oppervlakken een mattere vlek (door eventuele zuuraantasting) duidelijker opvalt. Dergelijke mattere vlekken kunnen echter wel hersteld worden door gespecialiseerde producten (vb. Lithofin MN politoer crème)

 

Het marmer wordt gereinigd en geïmpregneerd, voor ingebruikname, door onze steenkapper.

 

Voor het “dagelijkse” onderhoud kan men het keukenwerkblad schoonmaken met de onderhoudsspray, vb. Lithofin MN easy-clean. Deze spray voor regelmatig gebruik reinigt en ontvet het marmeroppervlak.

 

Een grondige periodieke reiniging kan vb. met Lithofin MN vuiloplosser. Dit product is niet-zuurhoudend, gebruik zeker geen zure reinigers!

 

Hoe onderhoud ik mijn massief werkblad?

Geen houten  werkblad is hetzelfde. Hout is immers een natuurlijk materiaal en dus onvoorspelbaar! Op het oppervlak moet u een beschermde olielaag aanbrengen.


Hout is gevoelig voor putten en krassen omdat het een redelijk zacht materiaal is. Geen natte doeken of vaat op het aanrecht achterlaten en contact vermijden met zuren en metalen (blik, schroeven,…) Verwijder agressieve stoffen met veel water en altijd goed drogen!

Massieve werkbladen vragen heel wat onderhoud. 6 tot 12 keer per jaar moet u het blad opnieuw inwrijven met olie, naargelang het gebruik.

 

Dagelijks gebruik is eveneens te reduceren tot detergent met vochtige doek. Goed nadrogen! 

Hoe onderhoud ik mijn spoeltafel?

Heeft u een rvs- spoeltafel, dan kan u die heel gemakkelijk schoonmaken met een spons en wat detergent. Bij vlekken is Cif cream aan te raden of speciale roestvrijstaalreinigers (ook verkrijgbaar bij Demo Keukens). Daarmee kan u ook roestaanslag verwijderen indien nodig. Goed spoelen en navegen!

 

Bij rvs-spoeltafels ontstaan bij gebruik krassen, dit is een normaal verschijnsel op inox. De krassen vormen na verloop van tijd 1 geheel.


Voor inbouwspoeltafels van een ander materiaal, zoals porselein, sil- of fragraniet gebruikt u detergent met een vochtige doek. 

Mijn koelkast loopt over, hoe komt dit?

Achteraan de koelkast zit een klein staafje in een afvoergaatje

Deze dien je regelmatig te ontstoppen. Hier kan vb een stukje papier in terechtkomen waardoor het afvoerbuisje verstopt. 

Het condenswater van de koelkast loopt via dit gaatje naar de achterzijde van de koelkast. Hier staat een opvangbakje en door de warmte die de koelkast afgeeft, zal dit condenswater verdampen. 

Is het gaatje verstopt, zal de koelkast overlopen. Dit absoluut is te vermijden!

Hoe onderhoud ik mijn kookplaat? 

Een algemene aanwijzing voor het gebruik en onderhoud leest u hier. Raadpleeg u echter ook altijd de voorschriften die met uw apparatuur worden meegeleverd!

 

Voor de dagelijkse reiniging van een glasplaat, gebruikt u een vochtige doek, glasreiniger of speciale in de handel verkrijgbare producten. 

 

TIPS:

  • Hebt u een keramische- of inductiekookplaat, kijk dan uit met levensmiddelen die suiker bevatten. Suiker kan inbranden en blijvende schade aanrichten
  • Gebruikt u branderringen op een gaskookplaat, dan is het bijna onvermijdelijk dat deze gaan verkleuren, hou hiermee rekening. 

Hoe onderhoud ik mijn dampkap?

Een algemene aanwijzing voor het gebruik en onderhoud leest u hier. Raadpleeg u echter ook altijd de voorschriften die met uw apparatuur worden meegeleverd!

 

De vetfilter van uw dampkap moet u regelmatig reinigen. In de gebruiksaanwijzing leest u hoe. Of de vetfilter geschikt is voor het afwasmachine leest u ook hierin.

 

Een recirculatiedampkap heeft naast een vetfilter ook een koolstoffilter. Deze filter moet naargelang uw dampkapgebruik regelmatig worden vervangen, bij de meeste modellen is er indicatielampje wanneer de koolstoffilter moet vervangen worden. 

Hoe onderhoud ik mijn oven en microgolfoven? 

Ovens moet u na ieder gebruik schoonmaken. Aangekoekt of ingebrand vuil kan de functies nadelig beïnvloeden. Het beste is om de ovenruimte te reinigen als deze nog warm is met een vochtige doek en detergent. Lees in ieder geval goed de gebruiksaanwijzing van het door u gekozen toestel.
 

TIP:
Voorkomen is beter dan genezen! Let er daarom op hoe u de producten bereid. Denk bijvoorbeeld aan het afdekken van schalen. 

Hoe onderhoud ik mijn vaatwasser?

Voor de meeste vaatwassers kan u gewone afwastabletten gebruiken. Kijk voor de zekerheid wel in uw gebruiksaanwijzing. Bij sommige vaatwassers is het genoodzaakt om losse poeder te kopen voor een maximale schone vaat!

 

Een verkeerd gebruik kan lijden tot een vuile vaat. Zorg dat je de vaatwas niet gebruikt als vuilnisemmer, veeg alle borden eerst schoon. Controleer de hardheid van het water, stel indien nodig de spoelglans bij. En denk er ook aan dat een half beladen machine geen volledige vaatwascapsule nodig heeft.

 

Controleer ook regelmatig of de sproeiarmen en zeven nog goed geplaatst zijn en alle sproeigaatjes nog open zijn. Om het apparaat van binnen schoon te maken zijn er speciale vaatwasmachinereinigers verkrijgbaar. 

 

TIPS:

  • Vieze luchtjes en lekkages kan u voorkomen door de vaatwasser en afdichtingrubbers schoon en vrij te houden van etensresten.
  • Laat de deur van de vaatwasser niet openstaan als het programma net is afgelopen, het toestel is ontworpen zodat het zichtzelf afkoelt. Het openzetten van het toestel kan enkel schade toebrengen aan omliggende materialen. 

Toonzalen

Demo Sint Pauwels

Potterstraat 167 bus 5

9170 Sint Pauwels

 sintpauwels@demokeukens.be

Demo Erpe Mere

Oudenaardsesteenweg 283

9420 Erpe Mere

 erpemere@demokeukens.be

Demo Oostende

Koningin Astridlaan 19 A

8400 Oostende

 oostende@demokeukens.be

Onze partners

aeg_logo.png
atag.png
bora.png
franke.png
grohe.png
lacanche.png
miele.png
novy.png
pelgrim.png
siemens.png
smeg.png
venduro.png

Veel gestelde vragen

Uw keuken en de bijgeleverde apparaten zijn vervaardigd uit hoogwaardige materialen. Als u ze op de juiste manier gebruikt en onderhoudt, kan u er dan ook jarenlang plezier van hebben...

 

 lees verder

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.